За тази година всички отпуснати до края на 2018 г.

...
 За тази година всички отпуснати до края на 2018 г.
Коментари Харесай

30% скок при часг от пенсиите

 За тази година всички отпуснати до края на 2018 година пенсии се усилват с 5.7 %, като заплащането на пенсиите към този момент стартира при започване на седмицата, сподели Бисер Петков пред Българска национална телевизия. За тези пенсионери, които взимаха тавана на пенсиите, нарастването е сензитивно и то може да доближи до 30%, тъй като таванът се усили от 910 лева на 1200 лева.
" Тази индексация, това осъвременяване от 1 юли е едно от най-високите като проценти от последните години. То се дължи на растежа на междинния застрахователен приход. Разбира се има нарастване и на цените на електро силата, само че то е доста по-малко. Увеличението на пенсиите съпоставено с темпа на инфлация, изрично води до увеличение на покупателната дарба ", сподели Петков.

Броят на тези, които ще получат целеви помощи за отопление, ще нарасне с към 50 000 на 255 000 души. Самата помощ също се усилва на към 465 лева за петте месеца, за които хората получават подкрепяне.

" Голяма част от възрастните хора ще получат една забележителна поддръжка имаме едно действително нарастване в пенсиите към три % на база на тази индекспо отношение на нараствания размер на целевите помощи за отопление. Това стана допустимо с помощта на по-високия запас, който има тази година в бюджета на министерството по тази стратегия - с 40 млн. повече от предходната година ", посочи общественият министър.

Това са най-вече възрастни хора, които живеят сами или са над избрана възраст

" Очакваме, че броят на тези, които ще получат целеви помощи, ще нарасне с към 50 000 - от 210 000 за предходната година - на 255 хиляди. Вече е ясно от през вчерашния ден, че и самата помощ се усилва за петте месеца, за които хората получават подкрепяне - от октомври до март - общото номинално нарастване на помощите е към 91 лева, което е доста и което ще им помогне да посрещнат, освен увеличените разноски, свързани с цената на ел. силата, само че и да могат в действителност да си покрият тези разноски. 465 лева ще бъде почти сумата, която ще получат за пет месеца ", сподели Петков.

Той посочи, че в Наредбата е очакван коефициент, тъй че няма да отпаднат хора от приемане на помощи поради това, че са получили по-висока пенсия след нарастването. Те ще продължат да получават помощи, в случай че нарастването на приходите им е единствено от увеличената пенсия, сподели Бисер Петков.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР